Η ημέρα της κολονοσκόπησης

Ο σκοπός αυτού του εντύπου είναι να σας προετοιμάσει για την εμπειρία της κολονοσκόπησης, ώστε να ελαχιστοποιήσει το άγχος που προηγείται της εξέτασης όταν δεν ξέρουμε ‘τι μας περιμένει’. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η κολονοσκόπηση, όταν γίνει σωστά, είναι εντελώς ανώδυνη εξέταση, με μηδαμινούς κινδύνους και πολλά σημαντικά οφέλη.

Πριν την κολονοσκόπηση

Η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση γίνεται με καθαρτικό που παίρνετε κατά το ήμισυ το προηγούμενο απόγευμα και κατά το ήμισυ νωρίς το πρωί της εξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσετε πολύ πρωί την ημέρα της εξέτασης. Μπορεί αυτό να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι ο τρόπος για να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα της εξέτασης, ώστε αυτή να μην χρειαστεί να επαναληφθεί για πολλά χρόνια.

Φτάνοντας στο νοσοκομείο για την κολονοσκόπηση, μπορείτε να χαίρεστε ότι έχετε ήδη ολοκληρώσει το πιο δύσκολο κομμάτι της εξέτασης, την προετοιμασία. Εφόσον τηρηθούν τα ωράρια που σας έχουμε δώσει, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η δράση του καθαρτικού να σας ‘προφτάσει’ κατά τη διάρκεια της διαδρομής για το νοσοκομείο.

Στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα στον 4ο όροφο (στο επίπεδο δηλαδή της κεντρικής εισόδου στο Υγεία), θα πρέπει να δώσετε τα στοιχεία σας στη Γραμματεία. Δε χρειάζεται να έλθετε πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα της εξέτασης, εκτός αν έχετε να περάσετε από το γραφείο της ιδιωτικής σας ασφάλειας για έγκριση.

Όταν ετοιμαστεί η αίθουσα, ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια που θα σας φροντίσει και κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα σας οδηγήσει σε αυτή και θα πάρει το ιστορικό σας για το νοσηλευτικό φάκελο. Μετά θα σας ζητήσει να γδυθείτε και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι. Δεν θα είστε γυμνοί, αφού θα φοράτε την ειδική εξεταστική ρόμπα και ίσως και το ειδικό σορτσάκι (προσέξτε να το φορέσετε με το άνοιγμα προς τα πίσω).

Ο επόμενος που θα συναντήσετε θα είναι ο/η αναισθησιολόγος που θα χορηγήσει τη μέθη και θα κάνει την εξέτασή σας ανώδυνη. Μετά από μερικές νέες ερωτήσεις (κάντε υπομονή αν τις έχετε ήδη απαντήσει για το νοσηλευτικό φάκελο), θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τη συναίνεση για την εξέταση, ότι δηλαδή έχετε ενημερωθεί και συμφωνείτε να προχωρήσετε. Ακολούθως, θα τοποθετηθεί στο χέρι σας ο μικρός φλεβοκαθετήρας που είναι απαραίτητος για τη χορήγηση των φαρμάκων.

Η προετοιμασία για την εξέταση ολοκληρώνεται με τη μέτρηση της πίεσης σας (αυτή η σφιχτή κορδέλα που φουσκώνει γύρω από το μπράτσο σας και το πιέζει για λίγο πριν ξεφουσκώσει) και των σφυγμών σας (με το ρυθμικό ήχο του παλμικού οξύμετρου που θα ακούγεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης).

Τώρα είμαι έτοιμος να έλθω κι εγώ για να μιλήσουμε και να ξεκινήσει η εξέταση. Με τη χορήγηση της μέθης, θα νοιώσετε απολύτως άνετα αφού θα κοιμηθείτε όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η κολονοσκόπηση.

Μετά την κολονοσκόπηση

Όταν ξυπνήσετε από τη μέθη, η κολονοσκόπηση θα έχει ήδη τελειώσει. Εγώ πιθανότατα θα έχω ήδη βγει από την αίθουσα, αφού η ανάνηψη γίνεται από τον/την αναισθησιολόγο και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε λίγο θα σας μεταφέρουν με το εξεταστικό κρεβάτι στο χώρο ανάνηψης, κοντά σε άλλους ασθενείς. Εκεί πλέον είναι η ώρα να χαλαρώσετε και να απολαύσετε λίγο ακόμη την επίδραση της μέθης. Μη φοβάστε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη να σηκωθείτε.

Μετά από ένα διάστημα 15-20 λεπτών, ο νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια που είναι υπεύθυνος για τον χώρο ανάνηψης θα σας βοηθήσει να ντυθείτε και θα σας οδηγήσει πίσω στην αίθουσα αναμονής απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί, μπορείτε να πιείτε νερό από τον ψύκτη και να φάτε ελεύθερα από τα κουλουράκια που υπάρχουν στο δισκάκι. Άλλωστε έχουν περάσει αρκετές ώρες από το τελευταίο κανονικό σας γεύμα!

Όταν έχει πλέον περάσει πλήρως η επήρεια της μέθης και είμαι κι εγώ ελεύθερος, θα μπορέσουμε να καθίσουμε μαζί στο γραφείο μου για να τα πούμε, να σας εξηγήσω τα ευρήματα και να σας δώσω τις γραπτές εκθέσεις και όποιες οδηγίες. Η συνολική παραμονή σας στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα θα είναι περίπου 2,5-3 ώρες.

Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πείτε κι εσείς αυτό που λένε όλοι οι ασθενείς: ότι δηλαδή η εξέταση ήταν πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι φανταζόσασταν.