ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ

MD

Ιατρική Σχολή:

Weill Cornell Medical College,
Cornell University (Νέα Υόρκη).

Ειδικότητα γαστρεντερολογίας:

Hospital of University of Pennsylvania
(Φιλαδέλφεια).

Εξειδίκευση:

Επεμβατική ενδοσκόπηση (ERCP, EUS, πολυπεκτομή), ογκολογικές παθήσεις πεπτικού.

Άλλοι τίτλοι:

Διευθυντής Γ’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ

Instructor in Medicine, Harvard Medical School (Βοστώνη).
Fellow of the American Gastroenterological Association.

Ο Ηλίας Σκοτινιώτης μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Cornell University της Νέας Υόρκης το 1991. Ολοκλήρωσε τις ειδικότητες Παθολογίας και Γαστρεντερολογίας στο University of Pennsylvania της Φιλαδέλφειας και εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική Ενδοσκόπηση (Fellowship in Therapeutic Endoscopy) στο ίδιο νοσοκομείο, με καθηγητές τους Dr. Greg Ginsberg, Dr. Michael Kochman, Dr. Michael Lucey.

Στη συνέχεια κατείχε θέση Instructor στο Harvard Medical School (Brigham & Women’s Hospital) της Βοστώνης, όπου εργάστηκε στην ομάδα Επεμβατικής Ενδοσκόπησης του Dr. David Carr-Locke. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2003. Παραμένει μέχρι σήμερα Fellow του American Gastroenterological Association.

Το 2019 μετά από πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ απένειμε στον κύριο Ηλία Σκοτινιώτη τον τίτλο του Διευθυντή της Γ΄Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Ο κύριος Σκοτινιώτης σήμερα ασκεί γενική γαστρεντερολογία εφαρμόζοντας ενδοσκοπικές πράξεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, πολυπεκτομή) αλλά και μεθόδους επεμβατικής ενδοσκόπησης, όπως ενδοσκοπική υπερηχογραφία (endoscopic ultrasound, EUS) και ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography). Οι τεχνικές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία σε ογκολογικές παθήσεις όπως ο καρκίνος παγκρέατος, παχέος εντέρου, ορθού και οισοφάγου. Εφαρμόζονται επίσης σε καλοήθεις παθήσεις των χοληφόρων και του παγκρέατος, όπως οι παγκρεατικές κύστεις, η χοληδοχολιθίαση και η παγκρεατίτιδα.

Στους τομείς αυτούς έχει προσκληθεί να δώσει πληθώρα ομιλιών και παρουσιάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα δραστηριοποιείται σε νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως η ενδοσκοπική θεραπεία του οισοφάγου Barrett και η ενδοσκοπική παροχέτευση παγκρεατικών ψευδοκύστεων.

Διενεργεί συνεχή αξιολόγηση της ποιότητας των δικών του ενδοσκοπήσεων μέσω παρακολούθησης του ADR (Adenoma Detection Rate, δηλαδή του ποσοστού ανεύρεσης πολυπόδων). Με το 20% ως διεθνώς αποδεκτό όριο, έχει επιτύχει ADR ύψους 37% στις κολονοσκοπήσεις των ασθενών του, υπογραμμίζοντας την υψηλή ποιότητα των ενδοσκοπικών του πράξεων.

Συνεργάζεται στενά με εξειδικευμένους συναδέλφους στους τομείς της χειρουργικής, ογκολογίας, ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας, προσφέροντας πολύπλευρη φροντίδα (multidisciplinary care) σε πολύπλοκα προβλήματα του πεπτικού σωλήνα. Στοχεύει να παρέχει ιατρική φροντίδα ανάλογη αυτής των μεγάλων ιατρικών ιδρυμάτων στα οποία εκπαιδεύτηκε.